Vad har vi och vad vill vi egentligen?

Involvera medborgare i fokusgrupper och fånga upp åsikter innan planen läggs ut. Tryck sedan ut i media att nya planer utformats efter medborgarnas vilja.

De flesta vill ha en trevlig, levande, mänsklig och inkluderande stad. Eller hur? Varför klagas det så mycket på nya planer som vill skapa den stad som folk faktiskt vill ha?

Jag tror det beror på att medborgarna inte känner sig inkluderade. Det spelar ingen roll hur bra en plan är om den bara trycks rakt upp i näsan på en. Om det däremot var så att denna medborgare som känner sig överkörd istället fått vara med i tidigt stadie och känna att planen är deras verk. Även om den ser precis lika dan ut i praktiken. Då skulle antagligen det hela se helt annorlunda ut.

Titta på youtube-klippet ovan när Dr. Ann McAfee beskriver hur de lyckats med precis detta konststycket och gjort Vancouver till ”the most livable city in the world”. Där finns minsann inga motorleder som skär sönder staden, utan täta stadskvarter som försörjs till största del av gående, cykel och kollektivtrafik. Helt på medborgarnas order!

Göteborg stad har bjudit in denna fantastiska kvinna hit och även varit på studiebesök i Vancouver. Vad väntar vi på? Börja nu, börja i stor skala för hela staden. Inte små insatser i vissa områden som ingen märker!

Tänk att få läsa detta i morgondagens GP: Nya byggplaner efter medborgarnas vilja

Lämna en kommentar