Tid och icketid

Det tar för lång tid att åka kollektivt, hur många gånger har man inte hört det? Nu tycker jag att det kan vara värt att investera lite tid för att få ett hållbart samhälle, men det verkar inte många i min omgivning tycka. Man är helt enkelt väldigt stressad och egoistiskt inställd till tid, det kanske är dags att göra sig av med en av alla aktiviteter? Tror att de flesta hade sagt att de gör allt för sina barn om man skulle fråga. Men att investera en stund av sin dag i en bättre och hållbarare stad för sina barn att växa upp i, hur många skulle göra det?

Men det finns en sak som till och med den mest stressade personen får svårt att argumentera emot, något jag kallar för icketid. Tänkte jag skulle reda ut det begreppet lite och varför det är så bra. När du kör bil borde du göra det och inget annat, även om det finns folk som läser tidningen osv i bilkön så är det ingen bra idé. När du åker kollektivt har du helt plötsligt gått och skaffat dig en privatförare, detta medför något helt grymt. Du kan samtidigt som du transporterar dig ägna dig åt andra saker! Det är här mitt begrepp icketid kommer in i bilden. Den tiden du lägger på saker du annars gör hemma eller på jobbet, det kallar jag för icketid. Icketid är helt enkelt tid du rakt av kan dra bort från din totala restid, för det är egentligen helt vanlig tid du ändå hade lagt på dessa saker. För att ta några exempel:

  • Dricka kaffe
  • Läsa tidningen
  • Läsa en bok
  • Jobba
  • Fundera på livet
  • Förundras över olika vi människor är
  • OSV

Med effektiv användning av icketid skulle det faktiskt kunna gå fortare att åka kollektivt till jobbet! För att ta mig själv som exempel. Jag har ca 45 min restid från dörr till dörr med kollektiva färdmedel, på den tiden jag hade bil tog det ca 25 min från dörr till dörr. Ska nu ge två verkliga scenarion hämtat från min vardag, båda börjar likadant:

06.00 – Klockan ringer och det är dags att gå upp

06.30 – Alla hygiensysslor är klara, frukosten är uppäten och kaffet står redo.

Härifrån skiljer sig det sig sedan.

Scenario 1, med bilen:

06.30 – 06.50 Dricker mitt kaffe och läser GP vid köksbordet

06.55 – Beger mig mot bilen

07.20 – Framme på jobbet

Scenario 2, kollektivt:

06.30 – Häller upp kaffet i min termosmugg och beger mig mot bussen

06.40 – 07.00 Dricker mitt kaffe och läser GP på bussen

07.20 – Framme på jobbet

Vad drar vi för slutsatser av detta? Jag är alltså framme samtidigt på jobbet oavsett färdmedel, även om jag med bilen hade en betydligt kortare restid!

Drar vi detta ännu längre har jag faktiskt lite tid över på bussen, där slänger vi in jobb (läsa mail) som tar säg 15 min. Räknar vi då med att dricka kaffe, läsa tidning och läsa mail är icketid, ja då händer något magiskt. Helt plötsligt har restiden blivit kortare med kollektiva färdmedel.

Utan icketid:
Restid scenario 1, 25 min.
Restid scenario 2, 45 min.

Med icketid:
Restid scenario 1, 25 min.
Restid scenario 2, 10 min. (Tiden du lägger på kaffe, tidning och mail hade du gjort ändå, alltså icketid.)

Det går alltså med rätt inställning göra en insats för ett hållbarare samhälle samtidigt som du sparar tid. Prova!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s